Co se děje za humny 2015/12

Přehled toho, co se v Úvalech do konce roku 2015 událo a má smysl na to upozornit …

Zanedbali jsme krátké zprávičky od léta, tak se ohlédneme trochu více.

Převis počtu předškolních dětí hlásících se do mateřských školek by měla vyrovnat nově dokončená školka v cukrovaru. Při sestavování rozpočtu města v prosinci však zastupitele překvapily velké statisícové roční výdaje na údržbu. Prý tak byly podepsané servisní smlouvy. V září byla také otevřená nová, ale soukromá lesní školka. Odstartovala provizorně v prostorách města.

Základní škola má nedostatek místa pro nové žáky získat výstavbou nové základní školy na Hostíně. Aktuálně se pro financování nabízí dotace na „svazkové školy“ a tak Úvaly do projektu sehnaly několik okolních obcí, které pomohou s financováním. Úvalskou část zaplatí zřejmě developer z Hostína, který přes silnici proti škole bude brzo stavět asi Lidl.

Skauti po několika letech neúspěšných žádostí o „dotaci“ získali finance na totální rekonstrukci nejstarší klubovny ze zdrojů i mimo město a pustili se do přestavby. Kromě děravé podlahy byly hlavním nedostatkem celého areálu v majetku města hlavně chybějící záchody a přípojka vody. Stavba se dostala do finále před Štědrým dnem.

Úvalské koupaliště zůstalo letos zavřené. Dva roky plánované výběrové řízení a rekonstrukce se nesetkalo se zájmem. A zrovna letošní léto bylo dlouhé, horké a bez deště. V prosinci se vypsalo výběrové řízení opět. Objem zakázky je 43 mil. Kč.

Na konci července došlo k úhynu ryb na Výmole. Do potoka, kde již sotva tekla voda, se dostala odpadní voda a rybám nestačil kyslík. Jestli někdo tajně přepouštěl žumpu se nezjistilo. Dobrá zpráva přišla na konci roku ze Škvorce. Červencová a srpnová kontrola z České inspekce životního prostředí zjistila nefunkční čistírnu provozů TOPAS a ALMED, které byly následně napojeny na kanalizaci. Smradlavý Škvorecký potok plný splašků je snad minulostí. Zpráva potěší nejen konzumenty ryb z chovných rybníků pod Slovany v Úvalech.

V srpnu rozezvučel městský rozhlas Vašek Bláha s pozvánkou na večerní koncert kapely Divokej Bill, která vystoupila na škvárovém hřišti na megapodiu a natočila videoklip a záznam pro ČT. I podle skalních fanoušků šlo o jeden z nejlepších koncertů v celé historii kapely.

Celé léto se v Úvalech promítalo kino pod širým nebem. Za plátno posloužil bok nové obrovské haly na házenkářském hřišti a diváků bylo více než v pražských multikinech.

Jestli něco v Úvalech v roce 2015 nefungovalo, tak to bylo roznášení zásilek Českou poštou. Opakovala se situace z roku 2014, kdy pohledy doručené z prázdnin byly doručené všem, jen ne adresátům do Úval. Přeplněná nevybíraná poštovní schránka byla také příčinou, že na pohřeb nepřijeli příbuzní, nebo vznikaly peripetie s nezaplacenými – nedoručenými fakturami… Trápil se i Městský úřad, protože vázlo informování občanů o situaci na stavbě železnice a dopravních omezeních. Díky za internet…

Poprvé byla ve městě zavedena regulace parkování a to v Husově ulici a na náměstí. Původní plány se změnily a míst pro parkování mírně přibylo. Důvodem omezení parkování je nedostatek parkovacích míst pro nádraží a přesun parkování do centra. V ulicích „pod“ nádražím se nový problém řeší zákazem zastavení.

Město Úvaly zažilo slávu. 11. listopadu starosta města města Petr Borecký uložil do pilíře devítiobloukového viaduktu vzkaz do budoucnosti s několika upomínkovými předměty, mj. sadou mincí, denním tiskem, tričkem kapely Divokej Bill,… Události se i v nepříliš vlídném počasí zúčastnilo několik desítek obyvatel. Slavnost na opraveném a téměř hotovém nádraží se točila kolem výmalby v podchodu na téma historických událostí města. Budova nádraží zůstala po emotivních diskuzích nepomalovaná.

Rekonstrukce na železnici stále pokračuje zapojováním zabezpečovacích zařízení, výhybek, instalací informačních tabulí,… Kritiku si vysloužilo řešení železničního přejezdu, který je díky naklopení kolejí ještě více „hrbatý“ než byl.

Říjen přinesl zajímavý úkaz v úvalské realitní nabídce. Zatím co byty projektu Bydlení Úvaly „stojí“ s cenou nad 40 tis. Kč za m2, za rohem v Moravské ulici se prodávala téměř nová řadovka 4+kk za 1.850.000 Kč (necelých 16 tis. Kč/m2), navíc s pozemkem 239 m2.

Takovou masivní vlnu renovaci ulic město již dlouho nezažilo. U Výmoly, U Kaberny, U Starého koupadla, Kladská, Lužická, Rumunská… Většinu akcí (ulice kolem železničn tratě) realizuje stavební firma provádějící rekonstrukci železnice a město je neplatí.
Současný starosta se tím nesmazatelně zapíše do historie Úval.

výbuch na obzoru
foto: Petr Vosecký

V prosinci byl z Úval pozorován neobvyklý objekt. Na severní obloze hrozil „hřib“ po výbuchu. A opravdu šlo o následek tragického výbuchu továrny AGBA v Turnově vzdáleném vzdušnou čarou 65 km od Úval.

V Úvalech máme další pizzerii, i s rozvozem po Úvalech zdarma.

S prosincovým jízdním řádem 2015 začal jezdit vlak na lince S7 až do stanice Český Brod. Na železničním přejezdu byly instalovány 2 + 2 kamery snímající hříšníky nerespektující červenou na semaforu. A že jich není málo. Naštěstí nehoda se na přejezdu už dlouho nestala.

Investoři na Hostíně pokračovali ve změnách projektu výstavby nové čtvrti nad Úvaly a město uspořádalo na toto téma veřejnou diskuzi. A zatímco se ing. arch. Hlaváček z autorského týmu (a nyní také ve funkci ředitele Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy) posměšně ptal, zda nám v Úvalech „kostel již spadl, nebo ještě stojí a chátrá“, tak developer z prvních třech pomalu rostoucích bytovek projektu „Bydlení Úvaly“ prodal podle svých internetových stránek za celý rok jen čtyři byty. Úvalský oprýskaný kostel na Vánoční Rybovu mši však praskal ve švech.

Po 119 letech budou Úvaly bez banky. Česká spořitelna 30. 12. 2015 definitivně uzavřela svoji pobočku v Husově ulici u náměstí.

Nezvykle teplý prosinec odstartoval rozkvétání vrb, petrklíčů, hluchavky, sedmikrásek, lísky a pučí například i třešně…
Co nám přinese rok 2016?

Úvaly v prosinci 2015

Seznam dění v Úvalech v dalších měsících najdete v pravidelném kalendáři akcí.
Starší střípky dění z Úval najdete pod tématem „co se děje za humny„.

Written by